Gamla Stan
En vandring i Gamla stan kan genomföras på olika sätt. Man kan välja en tematisk inriktning med fokus på Medeltiden, Stormaktstiden eller 1700-talet. Jag rekommenderar varmt turen Stockholms hjärta under sju sekel, en vandring med blandning av historiskt intressanta detaljer från olika tidsperioder i Stadsholmens historia.
Stockholms hjärta under sju sekel
Vandringen kan börja vid Mälartorget nära tunnelbanestationen Gamla stan. Fortsätter till att börja med utanför den gamla stadsmuren. Vi tar oss till det viktiga Järntorget och sedan in mot de äldre delarna av Stadsholmen som är öns ursprungliga namn. Vi tar oss fram på kullerstenar och igenom smala gränder för att leta upp intressanta delar och historier från öns mer än 700 år långa historia. Här har hantverkare, köpmän, adelsfamiljer och de kungliga bott och verkat. Vandringen kan startas även på andra platser efter önskemål. En vandring ta 45 minuter, 60 minuter eller 90 minuter allt beror på tid och intresse.
Tre öar i Stockholms hjärta
Detta är en kulturhistorisk vandring där vi börjar vid Gustaf Adolfs torg och går vidare till Helgeandsholmen där tidigare de kungliga stallarna låg och idag har vi platsen för hela Sveriges centrum för den politiska makten, Riksdagshuset.
Vi fortsätter mot Riddarhustorget med Riddarhuset och Riddarholmen där vi än idag kan beundra de vackra byggnaderna som eliten uppförde för att visa upp huvudstadens välstånd främst under 1600-talet.
Den tredje ön blir Stadsholmen som vi idag kallar för Gamla stan och där går vi mellan gränder och torg och lär oss mer om Stockholms hjärta än att Stockholms blodbad ägde rum på Stortorget i november 1520.
Från Järntorget till Järngraven
Vi börjar med det medeltida Stockholm och samlas vid Järntorget, där de två långgatorna möts. Detta var en viktig plats för handeln med exportvaror, blev Stockholms första finansiella centrum med Rikets ständers bank och idag är det en liten oas för turister att stanna upp för en välbehövlig paus.
Vandringen fortsätter vidare innanför den gamla stadsmuren för att få insikt om hur liten del som i verkligheten var Stockholms ursprung. Efter detta fortsätter vi mot Riddarholmen, och kommer in i Stockholms Stormaktstid men får även en förståelse för att Staden är omgiven av två viktiga vattendrag och det är ju en del av den komplexa frågan hur det ska bli med Slussen i framtiden. Från Riddarholmen där man har en fin vy över Mälaren vandrar vi över till Södermalm för att komma upp på Mariaberget och de äldre tidiga industrikvarteren i området. Från höjden går vi vidare ner mot Mariatorget för att sedan ta en sväng mot Götgatan och avsluta vid det område som idag kallas för Slussen.